Hooiberg

Buigen van OBO draadgoten.

Voorbeeld buigen buitenste en binnenste dradenVoor een opdracht bij Divardy Handling Systems, moest er een methode komen om OBO goten de ronding van een baan te laten volgen, maar er mocht niet gelast worden (verzinkte draadgoten). Meestal lassen we, of we knippen en gebruiken de verschillen obo klemmen om een bocht te maken.Buigijzer om OBO goten te manipuleren

Door de straal van de buitenste draden te verkorten, daarna de middelste, maar iets minder, trek je de goot vanzelf krom.

Ik heb daarvoor een buigijzer gelast, drie plaatjes op elkaar, ieder plaatje net iets dikker dan de goot spijlen. Het middelste plaatje 1,5 cm korter dan de rest. De drie plaatjes aan elkaar lassen en daarna aan een vierkante steel. Het buigijzer net naast de rechtopstaande spijlen plaatsen en de doorlopende spijlen buigen. Van buiten naar binnen. Voor scherpe bochten moet je dit wel 3 -4 keer herhalen, omdat je de definitieve hoek niet in één keer kan zetten. Je moet hier enig gevoel voor ontwikkelen en wellicht zal je een keer een puntlas losbreken. De OBO goten zijn zeer solide, maar een puntlas heeft zijn grenzen.

Als je een bocht hebt en hij is te scherp,  kan je het hele product tegen de vloer een beetje terugdrukken, zonder het buigijzer te gebruiken. De lange bocht op de allerlaatste foto, kost je ongeveer een kwartier, als je er een beetje handig in bent.  Voor hele scherpe bochten is dit niet geschikt, dan kan je beter terug vallen op doorslijpen + OBO-klemmen, zoals je in de verzamel foto kan zien.
Veel succes, ik heb erg veel complimenten ontvangen voor het resultaat.

—— Klik op de foto voor een grotere en daarmee scherpere weergave! ——

OBO goot in bochtOBO draadgoot volgt baan met mooie rondingOBO-Goot in S-bocht

Voorbeelden van gebogen OBO goten

OBO draadgoot volgt baan met mooie ronding