Hooiberg

PLC Simulatie: FactoryIO

PLC Siemens S7-1200 testopstelling met experimenteer boardIk ben de laatste tijd druk met Siemens TIA Portal en de S7-1200. Het is leuk om te programmeren, tegen mijn beperkte hardware componenten, met een stepper motor, potmeter, veel ledjes en een PT100 temparatuur sensor.  Dat is echter beperkt. Nu is er software van RealGames, waarmee je fabriek onderdelen kan simuleren en aansluiten op je echte PLC, via de software FactoryIO (https://factoryio.com/)

Het is een 3d simulatie , met wat standaard scenes, maar je kan alle componenten ook zelf koppelen en definieren, tot en met de knoppen op de bedienings kast aan toe.
De scenes gedragen zich zeer natuurlijk, bij de palletizer, zijn de delays tussen sensor en een lopende band levensecht.  Dij de watertank (glas) kan je capacitieve opnemers plaatsen, die dus op de vloeistof reageren. Niet nodig overigens, want er zit een vloeistof meter bij, die een gesimuleerde spanning tussen o-10V afgeeft, zodat je gewoon kan meten hoe vol het vat al is.

Afbeelding van FactoryIO Palletizer simulatieJe kan dingen fout laten gaan, om je error handling te testen. Je zet de IO-Adressen van je PLC hoger, of je brengt de IO adressen van FactoryIO naar een gebied, dat niet door je PLC gebruikt wordt. In TIA portal kan je alles op natuurlijke wijze “Taggen”. De simulatie omgeving werkt naadloos met je fysieke hardware. Een HMI simuleren kan niet, maar je kan wel naadloos met je eigen HMI aan de slag.

 

 

Ja, er zijn natuurlijk beperkingen, maar de complexiteit van sommige componenten, dwingt je wel tot het serieus maken van randvoorwaarden, bewegingsdiagrammen, etc, om een goed werkend product op te leveren. Een paar keer een fout in je programma structuur, brengt je programmeer skills echt wel naar een hoger niveau. Een echte aanrader als je niet bang bent opeens weer een paar dagen verder te zijn.