Hooiberg

Klassiek Bankje

Restjes v/e tuinbankKarel, een huisvriend van ons, kwam met de resten van een bankje uit  zijn jeugd. Oorspronkelijk door zijn vader getekend en door een timmerman uitgevoerd.

Fusion 360 tekeningDe wens was een reproductie van het oorspronkelijk bankje. Omdat de resterende onderdelen nogal brak waren, heb ik de maten genomen en het bankje in Fusion 360 getekend. Fusion 360 is software waarin je technische tekeningen creeert, maar vervolgens de assemblase van deze getekende onderdelen kan doen en zelf per onderdeel gcode can generenen om CNC machines een te sturen. In Fusion 360 van de samenstelling een mooi plaatje gerendert, zodat er een voorstelling mogelijk is van het nieuwe te creëren bankje. Tijdens het tekenen, kwamen er meetfouten boven water, zodat de assemblage niet goed ging, dus de tijd van het tekenen was welbesteed.

Zaag mallen

Omdat het uiteindelijke bankje van Mahonie of Teak gemaakt moet worden, eerst een prototype van gewoon grenen. Voor een paar tientjes hout, de ergste fouten alvast maken, voor we met duur hout aan de slag gaan.

Voor de constructie, heb ik mallen gezaagd van multiplex voor ieder onderdeel. Alle maten op de mallen geschreven. Het is handig om bij het zagen van een staander, te weten dat de hoek 15 graden is, een afkortzaag kan dat zeer precies en dat is beter dan ongeveer in te stellen op de aftekenlijn.Bank Frame

Na het zagen en het assembleren van het frame, was de bank klaar om de latten te plaatsen. Ik wilde de latten lijmen en schroeven. De schroeven met een prop verbergen. Dan is de schroef “onzichtbaar” en roest ook niet.Proppen en boor

Proppen maak je met een proppenboor van het zelfde materiaal als de latten. Na het boren breek je ze met een schroevedraaier uit hun gat, tot je er voldoende hebt voor de hele bank. Lattenbank met proppen vullen

Je boort alle latten op de spant locatie met een boor in de maat van de schroef door en door. Dan boor je iedere lat aan de boven kant tot halverwege met een boor in de maat van de prop. In grenen geeft dit vaak rafelige randjes, maar in de hardere houtsoorten, kan je mooie strakke gaten maken, zodat de prop de schroef werkelijk onzichtbaar maakt. Iedere prop wordt in de lijm gedipt en na het schroeven, met een hamer in het gat geslagen.

Na het drogen van de lijm, steek je het resteren deel met een scherpe beitel iets boven de lat weg. Het laatste deel schuur je weg. Als je nerf van de proppen, dan ook nog netjes de nerf van het hout laat volgen, krijg je een bijna onzichtbare verbinding.

dsc_0651

dsc_0648

Bankje Af